صنعت فولاد ایران در سال ۱۴۰۲ با وجود چالشهای متعدد، عملکرد قابل قبولی داشته است. برای حفظ این روند رو به رشد، نیاز به حمایت بیشتر دولت، سرمایهگذاری در بخش تحقیق و توسعه، بهبود زیرساختها و توجه به مسائل زیستمحیطی است.
آخرین گزارش منتشر شده از سوی «انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران» در سال 1402 حاکی از آن است که در ۹ ماه اول سال نسبت به مدت مشابه تولید گُندله شامل ۱۰ درصد و تولید آهن اسفنجی ۶.۵ درصد رشد بوده است.
همچنین تولید آهن اسفنجی ایران در سال ۱۴۰۲ با افزایش ۶.۵ درصدی به مرز ۲۸ میلیون و ۸۸ هزار تُن و تولید گُندله نیز با افزایش ۱۰ درصدی به ۴۴ میلیون و ۸۴۳ هزار تُن رسیده است. گزارش حاکی از آن است که فولاد میانی نسبت به دوره مشابه سال قبل، افزایش سه درصدی تولید داشته است.
تولید فولاد میانی در ایران شامل «بیلت» و «بلوم» و «تختال» (اسلب)، است. تولید فولاد میانی با رُشد سه درصدی به ۲۴ میلیون و ۴۹۲ هزار تُن رسیده است. در سال ۱۴۰۲ صادرات بیلِت و بلوم نیز سه میلیون و ۹۵۱ هزار تُن و صادرات تختال(اسلب)، یک میلیون و ۶۷۰ هزار تُن ثبت شد که این آمار نشان میدهد صادرات تختال افزایش ۳۴.۳ درصدی و بیلت و بلوم با وجود افزایش ۶ درصدی تولید با کاهش چهار درصدی صادرات همراه بوده است. بر اساس گزارش «انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران»، مقاطع تخت فولادی در این مدت ۶ میلیون و ۹۵۵ هزار تُن تولید شده که شامل ۶ میلیون و ۶۳۳ هزار تُن ورق گرم و یک میلیون و ۷۹۰ هزار تُن ورق سرد و یک میلیون و ۲۶۲ هزار تُن ورق پوششدار بوده است.
طبق این گزارش، میزان تولید ورق گرم افزایش ۰.۱ درصدی، تولید ورق سرد کاهش ۲.۲ درصدی و تولید ورق پوششدار افزایش ۱۱.۴ درصدی داشته است. همچنین تولید تیرآهن با افزایش ۱۰.۳ درصدی نسبت به دوره مشابه به یک میلیون و ۲۸ هزار تُن رسیده است.
طبق این گزارش تولید میلگرد با کاهش ۲.۴ درصد به هفت میلیون و ۹۶۶ هزار تُن رسیده و این کاهش تولید میلگرد ریشه در کاهش صادرات این محصول دارد. روند صادرات میلگرد برخلاف ۲ سال گذشته اش رو به کاهش می باشد. قوانین جدید موجود در بازارهای هدف فولاد ایران همچون عراق نیز موثر است. تعرفه اضافی بر واردات میلگرد ایران سبب افت صادرات این محصول فولادی شده است.
تولید میلگرد، تولید نبشی، ناودانی و سایر مقاطع طویل فولادی با افزایش ۶ درصدی همراه بوده است که در کنار افزایش ۱۰.۳ درصدی تولید تیرآهن رشد مثبت تولید فولاد ساختمانی را سبب شده است. آخرین گزارش انجمن تولیدکنندگان فولاد حاکی از آن است که صادرات محصولات زنجیره فولاد ایران از لحاظ ارزش ۱۹ درصد و از نظر وزن ۷۳ درصد رُشد را نشان میدهد.
ارزش صادرات فولاد کشور در سال ۱۴۰۲ نسبت به مدت مشابه سال گذشته، رُشد ۱۹ درصدی و درآمد صادراتی فولادسازان در این دوره، حدود ۸۵۰ میلیون دلار افزایش داشته است.
براساس آمار، صادرات محصولات زنجیره فولاد ایران در ۹ ماه ابتدایی سال با رشد ۷۳ درصدی، بیش از ۲۱ میلیون و ۶۰۰ هزار تُن بوده است.
صادرات بیش از ۲۱.۶ میلیون تُن محصولات زنجیره فولاد جهش ۷۳ درصدی رُشد وزنی نسبت به مدت مشابه سال پیش را نشان میدهد که البته این میزان رُشد با احتساب صادرات «کُنسانتره» و «گُندله سنگآهن» بدست آمده است.